Intimno
22/12/2022
Sušna doba
22/12/2022

Intimno


R oman V visoki travi bo za marsikoga presenečenje, saj je docela osredotočen na slovensko mentaliteto, še več, na prvi pogled gre za tipično podeželsko okolje vse od šestdesetih let prejšnjega stoletja do današnjih dni. Babnikova postavi v ospredje žensko, ki odrašča v zelo skromnih razmerah, se poroči s kasnejšim ambicioznim privatnikom, sama pa dela v tekstilni tovarni. Skozi mozaično pripoved spoznavamo njeno vse hujšo osamljenost in hkrati zatrte strasti. V visoki travi je roman, izpisan z izjemno metaforičnim jezikom, ki izrisuje na videz stereotipno okolje malih ljudi kot prizorišče resničnih življenjskih dram.

TRDA VEZAVA
Leto izida: 2009
Št. strani: 264
ISBN: 978-961-284-011-2

 

Odlomek

V resnici sem mu namreč hotela reči, da mi je vseeno, če me pretepe ali ne. Kajti tisto, kar resnično boli, ni donenje v glavi ali razcveteni jajčniki, temveč stvari na dolgi rok. kot ta najina navidezna ljubezen. Zbuditi se vsako jutro in vedeti, da ob tebi leži telo, ki ničesar ne čuti, ki zgolj tolerira, čeprav ne veš, kako dolgo še, kdaj bo iz njega skočila zver.

Recenzije

Bralec tako, pretežno kronološko, spremlja zgodbo Lidijenega življenja, bistveno določeno z njeno subjektivno pristranskostjo, ki poskrbi tudi za presenetljiv, čeprav skrbno pripravljen konec zgodbe. Vsebinske elemente dopolnjuje izdelan slog z bogato in inovativno simboliko ter močno čustveno komponento.« (Tina Bilban, Bukla) »In imamo prav in je potem v Visoki travi morje okrušenih zgodb, teža jezika in kup literarnih oseb, ki se zavedajo, da to so in jim ni treba skrbeti za nič druga.

Matej Bogataj, Delo

Roman si bomo zapomnili po nezgrešljivi atmosferi. Lidijine zaznave se kopajo v prav posebni, medeni svetlobi, ki še v zrelih letih ohranja priokus zgodnjega otroštva

Lucija Stepančič, Dnevnik

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.