Tišina, polna vetra
22/12/2022
V visoki travi
22/12/2022

Intimno


Z romanom Intimno potujemo med Parizom, Ljubljano in New Yorkom, ob tem pa sledimo trem pripovednim nitim: ljubezenski zgodbi Janine in Fadula, nekdanjega novinarja iz Čada, ki je v Evropo pobegnil zaradi svojih kritičnih člankov, razmerju mlade Amine in precej starejšega Tiborja, ki se spopadeta s smrtjo nekajletne hčere Isabele, in pripovedjo o umetnici Deani, ki preko fotografije vstopa v intimo svojih portretirancev. Med njimi se znajde tudi skrivnostni moški Tay, ki razkrije povezanost zgodb o identiteti, tujosti ter možnosti in odsotnosti možnosti izbire. Roman Intimno je hkrati tudi odziv na institucionalni in siceršnji rasizem.

TRDA VEZAVA
Leto izida: 2015
Št. strani: 288
ISBN: 978-961-284-129-4

 

Odlomek

Ko je Janinina mama norela zaradi njune poroke, ji je zgolj rekel: »Počakaj, boš videla, da bo prva, ki bo tekala za najinimi otroki.« Janina je bila tedaj preveč okupirana z očetom in Veroniko, šahovskima figurama, za kateri je mislila, da sta ključnega pomena, čeprav se je kasneje izkazalo drugače. »Če pomislim na teater, ki ga zganja tvoja družina zaradi naju, no, zaradi mene, mi gre na smeh.

Recenzije

S to igrivostjo doseže zavest prisotnosti literarnega kozmosa, zavest, da je tematika, ki jo upoveduje, nekaj, kar so pred njo – in bodo po njej – upovedovali tudi drugi avtorji.

MMC

The names of the characters making up these couples – Fadul and Janina, Amina and Tibor, Aaron and Deana – are exotic, immediately indicating the theme ubiquitous in all Babnik’s work, i.e. the question of foreignness, of the individual’s anxiety in a world which they clearly don’t belong to and which directly or indirectly lets them know that it considers them unnecessary.

LUD Literatura

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.