Tri smrti
06/07/2016
Intimno
22/12/2022

Tišina, polna vetra


G abriela Babnik se v svojem novem romanu Tišina, polna vetra ukvarja z odnosom med slavnim francoskim pesnikom Charlesom Baudelairom (1821–1867), avtorjem pesniške zbirke Rož zla, in njegovo muzo, igralko in plesalko Jeanne Duval (1820–1862). Srečala sta se leta 1842, njuno razmerje je trajalo približno dvajset let, Jeanne Duval pa je navdihnila nekatere pesmi kultne pesniške zbirke Rože zla.

TRDA VEZAVA, ŠČITNI OVITEK
Leto izida: 2022
Št. strani: 432
ISBN: 978-961-284-866-8

 

Odlomek

Ne da bi mu karkoli omenila, je Charles vedel, da je na obzorju nov ulov, le da ni bilo jasno, kdo je bil lovec in kdo žrtev.

Recenzije

Roman Tišina, polna vetra me je popolnoma prevzel. Prebral sem ga na mah. Najbrž se me je tako silovito dotaknil tudi zato, ker ljubim poezijo, še posebej Baudelaira. Pa roman ni dober samo zaradi tega. V romanu je izpisana strast s pisateljsko strastjo. To je zgodba o ljubezni, njenih vzponih in padcih. Mukah in radostih. Hkrati pa se skozi vso pripoved počasi razpleta skrivnost ustvarjanja, prežetost življenja in poezije. To je roman brez dlake na jeziku. Eksplozivna zmes čutnosti in duha. Predvsem pa je zgodba izpisana tako, da se dogaja tudi danes. In res se.

Vinko Möderndorfer

S Tišino, polno vetra bomo spoznali marsikateri zanimiv podatek ne le o Baudelaireju, ampak tudi o francoski družbi tistega časa, naužili se bomo izčiščenega jezika (nekaj je tudi citatov v francoščini in italijanščini), predvsem pa se bomo spraševali, kako bi sami ravnali, če bi se znašli na mestu in v času njegovih likov.

Primož Sturman, Primorski dnevnik

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.