Tišina, polna vetra
22/12/2022

Tri smrti


R oman ima tridelno strukturo in se navezuje na knjigo Marie N Diaye; Tri močne ženske. Vse tri zgodbe tematizirajo različne tipe migracij, torej vrnitev iz Evrope v Afriko. Skozi roman sledimo niti smrti in mrtvim v življenju tistih, ki so preživeli. V romanu Tri smrti se je avtorica spraševala o prisotnosti mrtvih v življenju še živečih ljudi; zanimala jo je revolucija, ki žre lastne otroke, spet v državi t.i. “tretjega sveta”.

TRDA VEZAVA
Leto izida: 2019
Št. strani: 408
ISBN: 978-961-284-517-9

 

Odlomek

Terasa v hiši starejšega brata Abdulaja, kjer je našla pribežališče, odkar je odšla od nasilnega moža, je bila počiščena, luščine arašidov, ki so jih razmetali otroci, je že zvečer pometla, prav tako je v prizidku hiše, ki so ga uporabljali kot kuhinjo, zdrgnila posodo s sprijeto in počrnelo arašidovo omako na dnu. Skušala je biti koristna. Želela si je, da bi imela ob sebi nekoga, ob komer bi se lahko razjokala, in ko bi se razjokala, bi ji ta nekdo pomagal sleči oblačila …

Recenzije

Gre torej za ženske, ki jih zaznamujejo neprizanesljivi in pretresljivi dogodki, a jih privedejo do spoznanja, da je smiselno vztrajati in živeti.

Tonja Jelen, ARS - 3. program Radia Slovenije

... pronicljiva, duhovita, zelo razgledana, brezkompromisno družbenokritična …

O Gabrieli Babnik iz utemeljitve Stritarjeve nagrade

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.