Draguljarnice

Delavnice kreativnega pisanja z Gabrielo Babnik Ouattara, pisateljico, urednico in literarno kritičarko.

Vabimo vas na naše delavnice, kjer boste prejeli strokovno mentorstvo in kakovostno povratno informacijo o vašem pisanju. Prijavite se zdaj in izpopolnite svoje literarno delo!

Draguljarnice so namenjene tako začetnikom kot tistim, ki želijo svoje pisanje izboljšati. Potekale bodo v slovenskem jeziku, preko spletnih delavnic, z izjemo uvodnega in zaključnega srečanja. Za udeležbo na literarnih delavnicah ni potrebno imeti predhodnega znanja ali objav, pač pa bralsko kondicijo in zmožnost dialoškega udejstvovanja, saj je dinamika udeleženk in udeležencev v skupini zelo intenzivna. Mišljeno je, da vsi prebirajo in komentirajo tudi tekste svojih kolegic in kolegov.

 • Gabriela Babnik Ouattara
  »Pisanje je predvsem proces. Proces odkrivanja. Morda tudi čudenja. Navduševanja. Proces izboljševanja. Ob tem pa je mogoče izhajati iz preprostih analogij: mizar, ki bo izdelal popolno mizo, za katero bomo imeli skupne obrede, pogovore, morda tudi obrede ljubljenja, dotikanja mora pri svojem delu pokazati veliko znanja o lastnostih in zgradbi lesa in o tem kako se določen les obnaša pri obdelavi in vklapljanju v okolje, v katerega bo izdelek umeščen. K temu pristopa odgovorno in seveda inteligentno. In enako velja za pisanje. Vabim vas v našo draguljarico, za skupno mizo, kjer se bomo učili vse kar je potrebno, da raziščemo, kakšen je proces pisanja in na kakšen način vanj vstopamo.«
  Gabriela Babnik Ouattara

Kaj so draguljarnice?


D raguljarnice pomenijo nadgradnjo večmesečnih delavnic pisanja, ki pod mentorstvom pisateljice, urednice in literarne kritičarke Gabriele Babnik Ouattara potekajo v zadnjih petih letih.
Udeleženke in udeleženci bodo iz delavnice v delavnico snovali daljša (in seveda tudi krajša) besedila, ki bodo na koncu celostno umetniško delo. Pomembno bo kontinuirano branje in pisanje, kot tudi predelovanje tekstov, ki jih imajo avtorice in avtorji že zastavljene, vendar so zaradi različnih dejavnikov zastali, nimajo še izdelanega dramaturškega loka, potrebujejo spodbudo, kako fragmentarno zgodbo povzeti, nadaljevati, itd..

Komu so draguljarnice namenjene?


D raguljarnice pisanja so namenjene vsem, ki imajo strast, vizijo in briljantne ideje, ki so potrebne za pisanje. Težava navadno nastopi, ko se je potrebno od idej premakniti k pisanju, oblikovanju karakterjev, konteksta, atmosfere, itd..
Draguljarnice na ta način pomenijo varen in seveda kreativen prostor, v katerem udeleženke in udeleženci lahko brusijo svoje tekste do diamantne izbrušenosti. Pisateljica Toni Morrison bi dejala, da je to podobno tako kot pri čaranju, ko na odru opazuješ zajca, osvetljavo in čudovite barve, a vsa stvar je v lažnem dnu in v spretnosti čarovnikovih prstov. Za to pri pisanju tudi gre: "Kako ravnati, da se bralec zaveda samo zajca, ki pride iz klobuka, in ne vidi lažnega dna. To je obrt in trdo delo”.
Delavnice so namenjene tako začetnikom kot tistim, ki želijo svoje pisanje izboljšati. Delavnice bodo potekale v slovenskem jeziku, preko spletnih delavnic, z izjemo uvodnega in zaključnega srečanja.
Za udeležbo na draguljarnicah je predvidenih največ 14 mest.

Ali se je pisanja mogoče naučiti?


P isanja se ni mogoče naučiti, se je pa mogoče pogovarjati, usmerjati, nežno poriniti nekoga v smeri, ki jo nakazuje in že nosi v sebi - odpreti vrata in odstraniti sivo mreno.

Toda ali je potem potrebno imeti vizijo, da se sploh lotiš pisanja?


P isanje, posebej besedil daljšega obsega, zahteva piljenje, čiščenje jezika, ki je vedno nasičen z nesluteno energijo, s številnimi možnostmi, jezik poezije ali proze gre namreč lahko v različne smeri in ima zmožnost osupljanja, presenečenj, pa tudi ponovnega odkrivanja, zatajevanja, zastrtega dela v nas …

Delavnice so za vas, če:


 • želite razviti zaupanje v lastno ustvarjalnost,
 • želite razviti samodisciplino za pisanje in branje,
 • vam primanjkuje idej za pisanje, želite pri sebi poiskati odgovor, zakaj pišete, kaj vas žene k pisanju, si želite najti svojo zgodbo,
 • želite najti svoj jezik
 • želite izvedeti ali je potrebno roman pisati od začetka ali je mogoče - za roman - sestavljati tudi različne sklope / poglavja skupaj
 • želite odkriti, kateri je vaš najbolj optimalen žanr pisanja
 • želite izvedeti, kje je meja med avtobiografskim in literarnim pisanjem
 • želite na novo prebrati literarne klasike in jih interpretirati z lastními besedami
 • vas zanima, kako izdati roman, kakšen je uredniški proces, pa tudi proces izdajanja knjige

Izjave udeležencev preteklih delavnic

 • Ana Kalin
  Name delavnice delujejo kot spodbuda za pisanje, ob bodrilnem (prijaznem) vodenju tudi vlivajo samozavest, hkrati pa z izborom literature in vsemi pripombami usmerjajo in pomagajo pri piljenju in izboljšavah tekstov.
  Ana Kalin
 • Igor Čuhalev
  Literarne delavnice z Gabrielo me vsaka dva tedna navdihujejo in spodbujajo, da ubesedim svojo zgodbo, preberem knjigo iz priporočene literarne zakladnice in se veselim skupnih srečanj, kjer udeleženci presojamo kreativnost in iskrivost naših pripovedi in kujemo plane za nove.
  Igor Čuhalev
 • Lilijana Homovec
  Brez delavnic ne bi do danes napisala še ničesar v prozni obliki. Zame so osnovna spodbuda in motivacija.Po koncu naših srečanj v moji glavi kar vre od zamisli, ki bi jih rada uresničila. Občutek imam, da se počasi odpiram in bom v prihodnje zmogla tudi bolj sproščeno komentirati, kar sem prebrala. Veselim se vsake delavnice, vsaka beseda na račun mojega zapisa je sprejeta pozitivno in jo premeljem in pretehtam, ko prebiram, kar sem napisala. Tudi popravila sem jih po nasvetih, ki sem jih dobila.
  Lilijana Homovec
 • Maja Drolec
  Veseli me vsaka vzpodbuda, tako za branje kot za pisanje. Naši teksti so krasni in vsa zahvala gre Gabrieli.
  Maja Drolec
 • Martina Merslavič
  Delavnice kreativnega pisanja pod vodstvom Gabriele Babnik Ouattara so nežen, odločen, a nevsiljiv zbodljaj. Brez tega zbodljaja bi ostala pri svojem dokumentarističnem zasebnem blogu in bi verjetno obsedela pred belo liso praznega word dokumenta na računalniškem zaslonu, ker začeti je najtežje. Po petih mesecih delavnic ugotavljam naslednje: prvič, iz nič (potreben je bil samo zbodljaj) sem napisala lepo količino besedil; drugič, ta besedila še danes rada preberem; tretjič, za svoje pisanje sem imela občinstvo, ki mi je dalo dragocene komentarje. Nedelje, ki bi jih sicer prebila ob brkljanju po kuhinji in drsanju po zaslonu mobilnika, sem preživela v zanosu, pozabila sem na čas, lakoto, žejo, in vedno znova presenečena ugotavljala, hej, kdaj mi je pa uspelo napisati 5000 besed?
  Martina Merslavič
 • Metka Sušec
  Raznolikost udeležencev skupine je pravo bogastvo, pa ne samo njihovih prispevkov ter pristopov k pisanju, marveč tudi njihovih idej, mnenj, predlogov za izboljšave. Vsakokrat ko jih preberem, se dvignem za en klin (prečko) više na lestvi k perfektnosti svojega ustvarjanja.
  Metka Sušec
 • Mojca Fo
  Meni je delavnica všeč. Zato, ker smo si tako različni. Zato, ker vidim premike. Zato, ker se odstirajo nove poti. Všeč mi je, da se poslušamo in drug drugega vzpodbujamo. Delavnica nekako organsko raste z nami in zdi se mi, da se sproti prilagajamo, kar me prežema z občutkom zadovoljstva. Sama sedaj v ozadju popravljam svoja besedila za nazaj. Potrebno je piliti, neusmiljeno nadaljevati. Brusiti - dragulje. Kar naj bodo dragulji in omlete na balkonih in vse te knjige, ki nam širijo obzorja vzporedno z našimi zgodbami.
  Mojca Fo

Koledar 2023/2024

Da boš vaš vsakdan napolnjen z inspiracijo!

 

Predvideni termini tečaja:

1. Tečaj, ob četrtkih, vedno od 16.30 do 19.30 (predvidenih je deset srečanj)

Srečanja potekajo kombinirano, v spletnem okolju in v živo

 

PRVI SKLOP (2 srečanji)

DRUGI SKLOP (2 srečanji)

TRETJI SKLOP (2 srečanji)

ČETRTI SKLOP (1 srečanje in zaključek)

 

PRVI SKLOP (2 srečanji)

- četrtek, 30. 11. 2023, 16.30-19.30, spletna izvedba/ v živo

- četrtek, 14. 12. 2023, 16.30-19.30, spletna izvedba/v živo

 

DRUGI SKLOP (2 srečanji)

- četrtek, 4. 1. 2023, 16.30-19.30, spletna izvedba/ v živo

- četrtek, 18. 1. 2024, 16.30-19.30, spletna izvedba/v živo

 

TRETJI SKLOP (2 srečanji)

- četrtek, 1. 2. 2024, 16.30-19.30, spletna izvedba/ v živo

- četrtek, 15. 2. 2024, 16.30-19.30, spletna izvedba/ v živo

 

ČETRTI SKLOP (2 srečanji)

- četrtek, 29. 2. 2024, 16.30-19.30, spletna izvedba/v živo

- četrtek, 14. 3. 2024, 16.30-19.30, spletna izvedba/v živo

 

ZAKLJUČNO SREČANJE

- četrtek, 28. 3. 2024, 16.30-19.30, zaključek in javno branje) – V ŽIVO

 

Dodatne informacije: Gabriela Babnik Ouattara,
gabrielaouattara@yahoo.com

Na delavnice se lahko prijavite preko spodnjega kontaktnega obrazca.

  * Cena po dogovoru.