V visoki travi
22/12/2022
Koža iz bombaža
23/12/2022

Sušna doba


S ušna doba popisuje ljubezensko razmerje, v katerem so stereotipne vloge obrnjene. Ona, dvainšestdesetletna oblikovalka, prihaja iz srednjeevropskega miljeja, medtem ko je on, sedemindvajsetletni Afričan, odraščal na ulici in bil žrtev številnih zlorab. Tisto, kar ju druži, je osamljenost njunih teles, tragično otroštvo in predvsem čas harmatana, sušne dobe, ko ne more zacveteti ne narava ne ljubezen. Kmalu se umetnica zave, da praznih prostorov med njima ne ustvarjata le barva kože in starostna razlika, pač pa predvsem njena pripadnost zahodni civilizaciji, v kateri je izgubila vse začrtane vloge – hčerke, žene in matere. Erotika ne preseže osamljenosti, potlačene skrivnosti iz preteklosti se vpletejo tudi v svet, ki se ji zdi trdnejši, bolj nedolžen. V roman se vpletajo magični realizem in fragmenti afriške politične realnost, posebno mesto pa je posvečeno tudi eni ključnih figur afriške kinematografije: senegalskemu režiserju Djibrilu Diopu Mambétyju.

TRDA VEZAVA
Leto izida: 2012
Št. strani: 289
ISBN: 9978-961-242-394-0

 

Odlomek

Prej, na stopnišču, mi ni prišlo na misel, da v resnici ne gre toliko za drugačno barvo najine kože niti za starostno razliko, temveč predvsem za to, da prihajava iz različnih svetov. Ismael je bil produkt afriške ulice, mestoma še požgane trave, harmatanskega vetra, gorečih ptic v času harmatana, medtem ko je bil supermarket, v katerega sva pravkar vstopala, poosebljenje zakrinkanega čistunstva, namišljene in precenjene evolucije.

Recenzije

Dvoglasno zgodbo o začasnem zapiku pred samoto je Gabriela Babnik izpisala s suvereno dikcijo in postavila na zanimiv kompozicijski raster, še veliko bolj od dveh ljubimcev pa iz zgodbe zažari okolje, pozabljena in na tisoče načinov ranjena Afrika.

Igor Bratož, Delo

Dry Season is a colourful tapestry, interwoven with elements of two different worlds, two completely different lives. It is much more than just a story of an unusual relationship between an older white woman and a young African man, both burdened with post-traumatic experiences. It is a mature, critical and inimitable writing with a global insight into the African society of today.

Librarian’s Comments, International Dublin Literary Award 2017

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.