Sušna doba
22/12/2022
Nočne pokrajine
23/12/2022

Koža iz bombaža


Z

godba se dogaja v glavi prvoosebnega moškega pripovedovalca, Afričana, ki začasno nasede v Ljubljani. Prišel je, ker ima tu dekle. Njuna zgodba se sicer razpenja čez Afriko, Pariz, Slovenijo. Nekaj zažgane afriške trave torej, nekaj sivega pariškega neba in opazovanj Ljubljanice, snega, prisluškovanja sosedom in gledanja, pravzaprav ogledovanja tako z njegove kot z njihove strani.

Kako se počuti moški, ki ima prebranega Baudelairja, nosi leviske in črno srajco, ima ustekleničen parfum in ga še vedno sprašujejo: Ali pri vas res živite na drevesih in ali je res, da imajo črnci daljše? Roman, ki se igra z različnimi pripovednimi perspektivami, je v osnovi roman o ljubezni na daljavo, o času, ki teče med zaljubljencema, o mangovem dežju in pomladih, ki si jih ne delita. Vse to pa je prežeto s precej erotike.

TRDA VEZAVA
Leto izida: 2007
Št. strani: 308
ISBN: 9789-610-119-975

 

 

Odlomek

Hodil je k Siti, oblečen v rumeno, boubouju podobno oblačilo, si vihal rokave in puščal bele natikače pred njenim pragom in pekel kruh. Rodili so se jima otroci in mrtva deklica. Sita jih je božala, jih učila prepoznavati različne rastline, barve in položaj oblakov v deževni dobi, medtem ko je on prenehal puščati sandale pred njenim pragom. Moral se je preizkusiti še drugje, v drugih mednožjih. Nekega dne je pogledala v oblak in razumela vso svojo preteklost in celotno prihodnost. Poročil se bo z drugo žensko. Ta otrok se drži debla kot materinih prsi. Naredila mi je nekaj, česar ji ne bom pozabil. Odprla me je lastnemu telesu in s tem lastnemu vesolju. Ko mi ga je obdržala v ustih, sem se najprej ustrašil, vendar so bila njena usta mehka, jezik gladek, nikjer nobenih zob. Sploh ga ni prijela z roko, temveč samo z usti in lizala kot bonbon. Najraje imam, ko vstopaš, je imela navado reči … še bolj divje odpirala svojo hišo, mango in datlji so se še bolj divje zaletavali.

Recenzije

V romanu Koža iz bombaža je raziskovala temnopoltega moškega v zahodnem svetu in zato je morala poznati martiniškega psihoanalitika Franza Fanona, hkrati pa se je opirala na medijsko prezentacijo o Afriki. Gre za ljubezensko zgodbo, ki premaguje vse meje; geografske in kulturne.

Posebna številka revije Mentor, Urškinih deset

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.